Hållbar livsstil

Uppnå hållbarhet i ditt eget liv

Black Friday och Julhandel

Jag har tidigare skrivit om decoupling och myten om att vi kan konsumera utan att vi påfrestar på jordens resurser. Julhandeln som varje år slår försäljningsrekord ställer dessa frågor på sin spets.

Eftersom tjänster än så länge inte är den typiska julklappen är vi fast i det faktum att för varje sak vi köper förbrukar vi av jordens resurser och det troliga är också att vi bidrar till en ökning av växthusgaserna och därmed växthuseffekten. Antingen direkt genom utsläpp vid produktion och transporter eller indirekt genom utsläpp via den energiproduktion som krävs för att driva tillverkningen.

Finns det då inga alternativ som är neutrala eller som åtminstone är mindre dåliga?

För att en produkt ska närma sig neutrala utsläpp måste den vara gjord av en råvara som är förnyelsebar. Fossil olja är inte förnyelsebar så allt gjort av plast går bort så länge det inte är bioplast. Som någorlunda godtagbart alternativ har vi återvunnen plast. Istället för plast kan man välja bioplast eller produkter av trä. Produkter av metall är ofta mer hållbara men metaller kräver mycket energi för att bryta och förädla och sedan forma. Produktionen kräver alltså mer energi och bidrar sannolikt till mer utsläpp från energiproduktionen (se mitt tidigare inlägg om ren energi). Trä är mindre krävande när den skördas. Om den måste omvandlas till pappersmassa krävs en hel del energi och kemikalier. Detta kommer man undan om man använder trä som obearbetat material för att till exempel göra en skål.

Varför är trä mindre problematiskt än plast? Det enkla svaret på detta är att trä binder koldioxid från luften och när skogen förbrukas blir det inte mer koldioxid i luften utan nivån blir densamma även när träet eldas. När trä avverkas planteras så småningom nya träd och dessa binder mycket koldioxid när de växer som snabbast i de tidiga stadierna. Att avverka träd och plantera nya träd bidrar alltså inte till mer koldioxid i atmosfären om det inte används maskiner som släper ut väldigt mycket koldioxid.

Det finns också en rad textila fibrer som kan produceras med en någorlunda nollnivå av utsläpp. Det gäller i så fall t.ex. bomull och kapok som inte konstgödslas eller besprutas. Bevattningen ska också vara måttlig.

Gissningsvis är det inte så många som satsar på att köpa träsaker eller textilier i julklapp. Tipset är ändå att det är bra alternativ. Elektronik är säkert ett populärt val men något sämre ur miljösynpunkt. För mycket brytning av mineraler som är energikrävande. Undvik åtminsone plastsaker.

Om det inte räcker att välja vad presenterna är gjorda av får man helt enkelt tänka på vad som håller länge så att man satsar på kvalitet istället för kvantitet. En eller två bra saker istället för fem dåliga är en god vägledning.

På tal om kvalitet ställer sig många frågan om man ska handla på rea under Black Friday. Mitt svar är att man kan passa på att köpa bra saker om de finns till nedsatt pris vilket är ett bättre val än att köpa billiga saker som är mindre bra. Under Black Friday har många plötsligt råd att köpa bra och tämligen dyra varor. Gör det. Låt sedan bli att köpa billiga saker under senare delen av julhandeln. Black Friday i sig behöver inte vara det största problemet utan det är hur mycket skit man kan köpa för ganska små summor pengar. Det är ett problem eftersom mycket saker av låg kvalitet snart går sönder och slängs. Det är bortkastade pengar och samtidigt en stor belastning på miljön. Dessa saker kan inte återvinnas eller återanvändas. Bra saker kan återvinnas och återanvändas. Tänk även på det vid varje köp.

Om du ska handla under Black Friday eller andra REA-perioder så passa då på att köpa sådant som är av hög kvalitet som du annars inte har råd med. I annat fall kan du hoppa över rean och lägga pengarna på något riktigt fint som håller länge.

Färre saker är alltid bättre. Hållbara saker som räcker länge och som kan ärvas eller som kan återvinnas är alltid bättre.

I år är årets juklapp en återvunnen produkt. Köp det om du ändå tänker köpa en julklapp eftersom det inte bidrar med ett tillskott av koldioxid eller andra växthusgaser. Tänk bara på att vissa saker som är tillverkade för flera decennier sedan tilläts innehålla högre nivåer av skadliga kemikalier än motsvarande produkter gör idag. Vissa saker har blivit bättre och det är kemikalielagarna. Att de är så hårda beror dock på att marknaden översvämmas av kemikalier på ett annat sätt idag än tidigare. Inte helt bra med andra ord.

Julen ställer miljöentusiasterna inför svåra val. Ska man alls köpa julklappar? Ska de vara saker, tjänster eller gåvobrev (man ger bort en gåva till en välgörenhetsorganisation i mottagarens namn). Det senare gillar naturligtvis inte barn som vill ha omedelbar tillfredställelse. Om man inte kan klara sig utan blir det ändå bäst med något som håller länge och som kommer att användas länge. Det viktigaste, tycker jag, är att du känner mottagaren så väl att det är något som denna kommer att uppskatta och använda. Då blir relationen indirekt det värdefullaste. D.v.s. att man tar sig tid att lära känna någon så väl att man vet vad denna blir glad av. Den omtanken är värd mer än presenten.

Dela gärna med dig av dina tankar kring dessa dilemman.

27 Nov 2018